Χορός Tango Argentino

«Το τάνγκο εμφανίστηκε στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, ως ένα μουσικοχορευτικό μείγμα που έφεραν στην Αργεντινή οι πολλές μικρές κοινότητες μεταναστών. Ήταν από τους πρώτους χορούς που χρησιμοποιήθηκε η τολμηρή νέα στάση, το αγκάλιασμα, που είχε γίνει δημοφιλές με το βιενέζικο βάλς, όπου ένας άντρας και μια γυναίκα έστεκαν ο ένας απέναντι στον άλλον και αγκαλιάζονταν. Το τάνγκο ήταν γνήσιος χορός του δρόμου, δεν επινοήθηκε από χορευτές για να διδαχθεί στον κόσμο, όπως πολλοί ευρωπαϊκοί χοροί. Επινοήθηκε από άτομα που μπορεί να μην μιλούσαν την ίδια γλώσσα, ήθελαν όμως να κινηθούν μαζί στο ρυθμό της όμορφης, καινούργιας μουσικής που άκουγαν γύρω τους, άτομα που αναζητούσαν μια στιγμή χαράς μέσα στην άχαρη, σκληρή ζωή τους. Το τάνγκο έγινε έκφραση μιας θεμελιώδους ανάγκης του ανθρώπου: της δίψας που έχει η ψυχή για επαφή και επικοινωνία με μια άλλη ψυχή».

Christine Denniston – «το νόημα του τάνγκο»

 

Το πρώτο δημοφιλές tango κομμάτι γράφτηκε περίπου το 1905 από τον Angel Villoldo, έναν από τους τραγουδιστές με κιθάρα. Ήταν το El Choclo, ένα από τα δύο κομμάτια που σχεδόν ο καθένας θα αναγνωρίσει αμέσως ως Tango. Ο Villoldo έγραψε πολλά tango τραγούδια που επηρέασαν τη σκηνή tango, και μελωδίες του εξακολουθούν να παίζουν τακτικά και σήμερα. Αυτός είναι ο πρώτος μεγάλος καλλιτέχνης Tango που μπορούμε να ονομάσουμε και να γνωρίζουμε μερικά σχετικά γεγονότα. Οι στίχοι του Tango είχαν γενικά χαρακτήρα χιουμοριστικό, όπως εκείνοι του Villoldo που είχε γράψει για το El Choclo, και συχνά απεικονίζεται η ζωή στους δρόμους του Μπουένος Άιρες. Το 1915, ο Pascual Contursi έγραψε στίχους για ένα τραγούδι που ονομάζεται Mi Noche Triste σε μια υπάρχουσα μελωδία, και το 1917 καταγράφηκε από τον Carlos Gardel, που ήταν ήδη διάσημος λαϊκός τραγουδιστής.

 

Οι δάσκαλοί μας

Συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 2015. Ο Χρήστος από εκεί, η Μάγδα από την Πρέβεζα. Κάνοντας τα πρώτα τους βήματα ως χορευτικό ζευγάρι στην πόλη που τους “έδεσε”, δίπλα στους δασκάλους τους Στέλιο Σταμπουλίδη και Δέσποινα Αμανατίδου, ταξίδεψαν στη συνέχεια σε Ελλάδα και Ευρώπη σε φεστιβάλ, μαραθώνιους και σεμινάρια και βρέθηκαν δίπλα σε χορευτές από όλον τον κόσμο αλλά και κορυφαίους δασκάλους με τους οποίους είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν γνώσεις, συναισθήματα, εικόνες και εμπειρίες που επηρέασαν σημαντικά το χορό τους (Mariano Chico Frumboli, Juana Sepulveda, Matias Facio, Giullermo Peque Barrionuevo, Mariela Sametband, Facundo Piñero, Vanessa Villalba).

“Αν μας ρωτάτε τί είναι για μας το tango, η απάντηση δε θα είναι ποτέ η ίδια. Μια διαρκής εναλλαγή συναισθημάτων, ειλικρινής και διάφανη, μπλεγμένη μέσα σε μια αγκαλιά. Ένα μπαντονεόν που σκάει και ένα βιολί που προκαλεί να χορευτεί. Και πάνω απ’ όλα, μια ασυγκράτητη ανάγκη να μοιραστείς”.

Χρήστος Γλώσσης – Μάγδα Βουκελάτου

Οι συναντήσεις – διδασκαλία, θα  γίνονται στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου κάθε Πέμπτη στις 20.30, με διάρκεια 2 ώρες.

 

Για να εγγραφείτε στο τμήμα παρακαλούμε κάντε κλικ εδώ.